Quadral Aurum 5 en 7     

Quadral Aurum 5

aurum5Van der Hoff Sound Innovations heeft in april 2003 een set Aurum 5 luidsprekers van Quadral gemodificeerd.

De klant wilde strakker laag uit zijn Quadral Aurum 5. Na analyse bleek dat er een hoog doorlaat filter is toegepast voor de basluidsprekers met een helling van 12dB/oct.
De gebruikte luidsprekers die hier zijn toegepast zijn van kunststof wat de stabiliteit niet bevorderd.
De seriespoel in de laagsectie heeft een inwendige weerstand van 2,4 ohm wat erg hoog is.
De demping in de kast is niet toereikend voor voldoende demping.
Naar het midden is ook gekeken en ook hier komen we een lage demping tegen en hebben dat verandert.
De bandtweeter heeft een 18dB/oct netwerk dat verbazingwekkend was uitgevoerd met een MKP Audyncap voor de eerste condensator en met een gewone bipolaire elko voor de tweede in serie staande condensator.
Deze tweede is uiteraard ook vervangen door een MKP condensator.

 

Quadral 5 laag voor modificatie
 Laag voor modificatie.
Quadral 5 laag na modificatie
Laag na modificatie.

 

Wat is er gedaan bij het laag:
De demping is vergroot. De seriespoel is vervangen door een corobar type. (0,56ohm) en het hoogdoorlaatfilter is verwijdert. Correcties zijn aangebracht in de bassectie om de impedantiecurve te corrigeren. De hoog af filterhelling van de bassectie van 6dB/oct naar 12dB/oct te vergroten.

De rommelige laagweergave is verdwenen en de kwaliteit is enorm verhoogd. De klant was enigszins verbaasd dat het zoveel beter kan en stelde dan ook de vraag: Waarom doen ze dat niet bij Quadral? Keuze misschien….

Nu blijft er nog één probleempje over, het hoog van de bandtweeter is te hard. De klant gaf aan dat hij dat wel prettig vond maar is daar kort daarna op teruggekomen. Als het hoog ook is aangepast is de Quadral Aurum 5 een heel stuk verbeterd is kwaliteit.

 

Quadral 5 hoog voor modificatie
Midden/Hoog voor modificatie.
Quadral 5 impedantie statistiek
Impedantie statistiek.
quadral 5 hoog na modificatie
Midden/Hoog na modificatie.

 

Quadral Aurum 7

In Augustus 2003 heeft HSI een set Quadral Aurum 7 gemodificeerd voor een klant die soortgelijke problemen heeft als de probleemstelling van de Aurum 5. De opbouw van de Aurum 7 is nagenoeg gelijk aan de Aurum 5 met als verschil dat er in de Aurum 5 twee kleine en in de Aurum 7 één grotere woofer is gebruikt. De totale afmetingen van de Aurum 7 zijn groter als die van de Aurum 5 zodat de kast constructie in verhouding zwakker is en daardoor meer kan kleuren.

Modificatie:

De kast is verstevigd en voorzien van meer demping. Het filter is nagenoeg gelijk aan de 5 en is opnieuw ontworpen.
De serie spoel met een weerstand van 2,4 ohm is vervangen door een van 0,56 ohm. Het laag af filter is verwijderd en de totale laagsectie heeft nu een 12 dB/oct helling met impedantiecorrectie. In de hoogsectie is alleen de tweede condensator vervangen voor een MKP type, dit was een bipolaire elco.

Quadral aurum 7 laag
Laag voor modificatie.
combi curve voor en na modificatie
Curve voor en na modificatie.
 
Quadr au 7 modi laag
Laag na modificatie. 


Reactie van de klant na modificatie:


Hallo Martin,

je bent vast wel benieuwd hoe het mij met m'n Quadrals is vergaan na de modificatie!
Ik had vanavond eindelijk eens tijd om er een mooie luisteravond van te maken, dus ik heb diverse cd's waar ik in het verleden nogal eens wat minpunten aan hoorde uit de kast getrokken en deze kritisch getest. En ik moet zeggen: vrijwel alle minpunten zijn ofwel verdwenen of teruggebracht tot een zeer acceptabel niveau. De dreunerigheid waar ik in het laag met sommige cd's nogal eens last van had is vrijwel nergens meer aanwezig en het geheel klinkt een stuk homogener en aangenamer dan voorheen. Ik kan echt goed merken dat de oneffenheden die er hier en daar in het frequentieverloop van de luidsprekers zaten een stuk minder zijn geworden, het klinkt nu gewoon allemaal veel gelijkmatiger.

Zoals ik verteld had, hoorde ik soms in de lage tonen nog wel eens een soort extra na-ijling bij lage, korte bastonen. Ook dat bij-effect is nu verdwenen, het klinkt veel strakker allemaal. Mijn oorspronkelijke 'vrees' dat ik nu wellicht in het laag wat zou gaan missen, is eigenlijk totaal niet uitgekomen: het lijkt juist wel of ik nu soms nog meer in het laag hoor dan voorheen, alleen klinkt het nu veel mooier. Ik denk dan ook dat ik voorlopig nog even van een subwoofer af zie; een korte test met een stukje film deed m'n bank in ieder geval nog voelbaar trillen dus wat dat betreft heb ik nog niet het geval dat ik wat tekortkom! Ik merkte wel dat in jouw kleinere ruimte het hele diepe sublaag wat meer naar voren kwam dan bij mij in de huiskamer, maar dat ligt 'm niet zozeer aan de luidsprekers als aan mijn kamer, denk ik.

Dat het hoog nu eigenlijk iets te hard gaat, zoals je in je metingen had vastgesteld, valt mij eerlijk gezegd niet echt op, maar ik heb wel de indruk dat ook daar de detaillering nog wat is toegenomen (alhoewel ik altijd al wel vond dat deze speakers in het hoog al vrij veel detail gaven). Ik kan in ieder geval niet zeggen dat ik op dat vlak iets hoor wat me stoort, dus wat mij betreft is het ook wat dat betreft geslaagd. Ik merk overigens wel dat het soms ook een nadeel kan zijn als je speakers zoveel detail weergeven: ik begin me nu soms steeds meer te storen aan de vaak toch wel matige opname kwaliteit van veel moderne cd's. Het lijkt wel of het er tegenwoordig alleen maar om gaat dat een cd zo hard mogelijk wordt opgenomen en dat de opnamekwaliteit verder totaal niet meer van belang is. Dat merk je met name als je eerst eens een cd hebt gedraaid die wel goed is opgenomen (bijvoorbeeld een oude cd van de Dire Straits) en daarna een wat nieuwere cd: veelal moest ik dan de volume knop van m'n versterker zo'n 10 db (volgens de regelaar dan, ik weet niet of dat echte db's zijn) terugdraaien om nog een beetje aangenaam volume te behouden. En dan hoor je nog allerlei kraakjes, vervormingen en slecht afgewerkte dingen in de opname's.

Toch jammer...

Wat me trouwens nog wel opviel is dat de Quadrals bij jou een stuk feller leken te klinken dan bij mij thuis, waar ze toch wat warmer naar voren komen. Dat komt wellicht door mijn Marantz versterker en eerlijk gezegd vind ik dat wel aangenaam. Ik had het idee dat ze in jouw ruimte wat te fel klonken, maar dat kan ook komen doordat ze in die kleine ruimte toch wel vrij hard stonden.

Al met al ben ik dus vooralsnog heel tevreden met de modificatie en is het me de investering dubbel en dwars waar geweest. Voor dit geld had ik geen andere speakers kunnen krijgen en ik ben blij dat het mij niet zo vergaan is als met de Philips speakers waar je op je site over spreekt, die pas na 23 jaar klinken zoals ze in eerste instantie hadden moeten zijn.

Ik zal binnenkort eens op hifi.nl en tweakers wat topics plaatsen om mijn ervaringen met anderen te delen, wellicht dat meerdere mensen dan over de drempel worden getrokken om hun luidsprekers aan jou toe te vertrouwen.

Met vriendelijke groet,

Jeroen S.