Ontstaan . . .       

hsiTekst
Vanaf 1978 ben ik geïnteresseerd in het verbeteren van geluidsweergave van elektrodynamische omzetters.

In die tijd was er op het gebied van zelfbouw nauwelijks iets te krijgen, de onderdelen werden bijeen geraapt uit sloop objecten.
Door veel te lezen, te bouwen en te experimenteren ontstond de hobby die is uitgegroeid tot het op maat maken en of verbeteren van professioneel ontworpen luidsprekerboxen.
In de begintijd ben ik begonnen met een wijnkistje waar een ovale breedband luidspreker in huisde.
Na enige uren te hebben geluisterd naar mijn eerste creatie begon de drang naar verbetering.
Van wijnkistje ging het verhaal naar een forse basreflexkast uit het elektronische jaarboekje van de Muiderkring.
Het geloof was toen nog hoe groter hoe beter dus werd het grootste model gebouwd, die het uiterlijk had van een wasmachine.
Hierna kwamen ook handzamere modellen in aanmerking, zoals zandgevulde TL (transmissionline) gesloten en basreflex behuizingen.
De interesse in hoogvermogen materiaal was ook een feit.

 klipschhoek hoorn1  jbl4530 1 2 karlson1 3


JBL 4530 (glijbaan), zandgevulde W-bins (140 kg), Karlson resonator, Klipsh hoekhoorn, ideaal ontworpen midhoorns met kast wanden van plaatselijk 6cm hout, luidsprekerbehuizingen van natuursteen, betonnen hoorn van 4 x 6 x 0,6 meter in de vorm van een podium en vele andere ontwerpen passeerde de revue.
De drive-in show (Force Musical Innovations) waar ik deel van uit maakte was in die tijd het juiste instrument om de ontwerpen te testen in de praktijk, met als hoogte punt een grote houseparty begin jaren 90.


hsiTekst

In 1992 werd de eerste meetset gekocht om diverse audiometingen mee te kunnen doen.

Dit versnelde het ontwerpen aanzienlijk en zorgde ervoor dat het resultaat binnen kleinere toleranties gerealiseerd kon worden.
Nu komt er ook ander werk op me af in de vorm van optimalisatie van bestaande installatie’s, het afregelen van ruimtes in de horeca en het op maat ontwerpen van luidsprekersystemen.

Bedrijfspresentatie branche
In 1995 ben ik bezig geweest met een moeilijk ontwerp uit de bedrijfspresentatie branche.
Men was op zoek naar een compact PA systeem dat klein van afmetingen, hele hoge geluidsdruk, te configureren in diverse opstellingen om zodoende een groot systeem te kunnen bouwen en een hele hoge geluidskwaliteit moest kunnen combineren in een ontwerp.
Na een lange tijd van onderzoek was Compact PA geboren en is tot op de dag van vandaag in gebruik in de bedrijfs- presentatie branche.

Ontstaan compact2 wit

 

Hi-end audio
Hierna ben ik me weer bezig gaan houden met hi-end audio voor in de huiskamer en heb nader onderzoek gedaan naar graniet en beton oplossingen om de kasten te optimaliseren.

Verder heb ik onderzoek gedaan naar sterke verbetering van subwoofers voor home cinema systemen.
Hierbij wordt de grens weer verlegd met een grote en zeer zware baskast waarin beton is verwerkt. Dit naar aanleiding van het onderzoek wat is verricht naar kastmaterialen en hun gedrag. Hierdoor is het mogelijk lage tonen weergave zonder klankverkleuring te produceren tot 16Hz -5dB in de kamer. 

Door het kastmaterialen onderzoek heb ik aanzienlijk meer ervaring opgedaan bij het ontwerpen van akoestisch dode kasten. In 2004 heb ik daar een vervolg aangegeven met aanvullende materialen om de doorlating van geluid tot een hoger level te tillen.
Uiteindelijk zijn mijn huidige luidsprekers volgens dit principe gebouwd en ik luister hier elke dag naar met groot plezier.

 

Compact PA 4 x baskast + 2x topkast